Mykobakterioza - rybia gruźlica - metody leczenia choroby

Tematy dotyczące choroby ryb Mykobakterioza zwana również Tuberkulozą

Mykobakterioza (Tuberkuloza) choroba ryb

1. Opis ogólny

Jest to przewlekła choroba bakteryjna. Pałeczki wywołujące ją są odporne na wiele czynników środowiskowych, jak wahania temperatury oraz pH (zarówno niskie jak i wysokie ich wartości). Bakterie dzielą się powoli (przez co rozwój choroby nie jest gwałtowny), a ich przeżywalność przetrwalnikowa wynosi do trzech miesięcy, albo i dłużej.

Do zakażenia najczęściej dochodzi przez układ pokarmowy (karmienie zakażonym pożywieniem, obgryzanie zakażonej, martwej ryby, spożywanie martwej materii organicznej itp.), skrzela oraz skórę (uszkodzoną urazami lub innymi chorobami). Mykobakterioza przenoszona jest także przez matkę na potomstwo.

Z uwagi na zbyt późną diagnozę i stopień zaawansowania choroby jest ona jedną z najbardziej śmiertelnych i niebezpiecznych chorób. W początkowej fazie choroba przebiega praktycznie bezobjawowo. Z czasem zakażenie postępuje – atakowane są organy wewnętrzne (tworzą się na nich szaro-białawe ziarniniaki powodujące obrzęki tych narządów), układ kostny (deformacji ulega kręgosłup ryby).

Próby leczenia są z reguły nieskuteczne, a nie tylko chore, z widocznymi objawami ryby są zagrożeniem. Potencjalnie zdrowe, bez widocznych objawów mogą okazać się nosicielami pałeczek i być źródłem zakażenia lub choroba uaktywnić może się u nich po dłuższym czasie (pałeczki często przebywają w organizmie żywiciela w fazie uśpionej).

2. Rodzaj choroby - typ

Jest to choroba wywołana przez bakterie.

3. Przyczyna

Przyczyną Mykobakteriozy są pałeczki z rodzaju mycobacterium

4. Okoliczności sprzyjające rozwojowi Martwicy płetw

  • złe parametry wody – niskie pH, niewłaściwa temperatura (zazwyczaj zbyt wysoka), zbyt mało tlenu rozpuszczonego w wodzie, wysokie obciążenie organiczne zbiornika
  • monotonna dieta
  • przerybienie akwarium
  • złe oświetlenie zbiornika
  • zraniona skóra lub skrzela
  • zakażone ślimaki wodne
  • żywy pokarm pochodzący z zakażonego zbiornika

5. Objawy

  • utrata ubarwienia skóry
  • postrzępione płetwy
  • nastroszone łuski, rozdęcie w okolicach brzucha (bakterie najprawdopodobniej rozwijają się w układzie pokarmowym, wątrobie lub nerkach) 
  • uszkodzenie i wypadanie łusek
  • białe guzki na organach wewnętrznych, skórze i płetwach, które pękając tworzą owrzodzenia (widoczne przekrwienia oraz ubytki)
  • wytrzeszcz oczu
  • ryba wisi w toni wodnej, jej ogon drga
  • deformacja kręgosłupa
  • wychudzone ciało
  • brak apetytu
  • apatia

6. Metody leczenia Mykobakteriozy

Choroba trudna do wyleczenia, gdyż objawy, które potwierdzają ją, są już zaawansowane, organy wewnętrzne wyniszczone, a pałeczki odporne są na większość antybiotyków.

Można próbować leczyć rybkę, ale istnieje mała szansa powodzenia. Kiedy kuracja nie przynosi oczekiwanych rezultatów, należy wyeliminować wszystkie ryby z zakażonego akwarium (poddać je eutanazji), a zbiornik zdezynfekować.

Chore ryby na czas kuracji przenosimy do oddzielnego akwarium (w kontakcie z zakażonymi rybami używamy rękawic ochronnych).

6.1. Kąpiel długotrwała z zastosowaniem antybiotyku

KANAMYCYNA i WITAMINA B6 – dawkowanie antybiotyku: dodajemy do pożywienia 10mg na 100mg karmy (podajemy przez 10 dni) lub dodajemy 10mg na każdy litr wody, dawkowanie witaminy (można zastosować witaminy kupione w aptece) 1 kropla na 20l wody, kąpiel stosujemy przez 30 dni.

6.2. Dezynfekcja zbiornika

Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zastosować rękawice ochronne (powinny być używane podczas kontaktu ze skażonym sprzętem, zbiornikiem, wodą oraz rybami).

Pałeczki są odporne na dezynfekcję wybielaczami, środkami zawierającymi chlor czy związki amoniowe. Wrażliwe są na 60-85% alkohol.

Wszystkie urządzenia (szczególnie wkład filtru), podłoże, elementy dekoracyjne, akwarium dezynfekujemy (wcześniej możemy je umyć/wygotować) spryskując alkoholem i pozostawiając do wyschnięcia. Następnie wszystko należy jeszcze raz dokładnie umyć. Do dezynfekcji można użyć alkoholu izopropylowego, środku antyseptycznego o zawartości alkoholu minimum 60% czy spirytusu salicylowego.

Po powyższych czynnościach należy dokładnie umyć ręce w 70% alkoholu izopropylowym (płynie antyseptycznym) oraz mydle bakteriobójczym.

7. Uwagi dotyczące tej choroby

  • Istnieje ryzyko zarażenia się chorobą przez ludzi (krosty przypominające wysypkę znajdujące się na skórze części ciała narażonych na kontakt z zakażoną wodą - palce, dłonie, ramiona).
  • Objawy mogą przypominać również posocznicę lub ichtiosporidiozę
  • Chore ryby często ulegają zakażeniom wtórnym przez bakterie.
  • Atakuje głównie ryby ciepłolubne z rodzin Characidae (kąsaczowate), Cyprinidae (karpiowate), Belontiinae (beloncjowate), Poecilidae (piękniczkowate) i Cichlidae (pielęgnicowate) oraz żyworodne.

8. Zapobieganie

  • nie powodujemy gwałtownych zmian parametrów wody – w tym temperatury i pH
  • dbamy o dobrą jakość wody – co jakiś czas kontrolujemy poziom amoniaku i azotynów, chloru, chloroamin (powstają w wyniku połączenia amoniaku i chloru), rozpuszczonego tlenu w wodzie
  • zapobiegawczo można stosować lampy UV do sterylizacji wody
  • stosujemy właściwą dietę – urozmaiconą, wzbogacaną w witaminy i mikroelementy
  • nie przekarmiamy ryb – podajemy jednorazowo taką ilość pokarmu, jaką ryby są w stanie zjeść
  • nie przerybiamy zbiornika
  • ograniczamy sytuacje stresowe dla ryb – jeżeli dokonujemy podmian wody, nie robimy tego gwałtownie, dobieramy właściwie obsadę akwarium, ograniczamy do minimum stosowanie chemii, rybki ławicowe trzymamy w większych grupach, dla nieśmiałych sadzimy kępki roślin, w których będą mogły się chować itd.
  • stosujemy kwarantannę dla świeżo zakupionych ryb – źródłem zakażenia może być chory osobnik.

9. Linki zawierające dodatkowe informacje na temat Mykobakteriozy

Ocena artykułu

Tak użytkownicy oceniają ten artykuł.

Bardzo dobry 68
Nieaktualny 0
Za mało informacji 1
Niezrozumiały 1
Nieprawidłowe informacje 0
A co ty sądzisz o tym artykule?






Twój Komentarz (nie jest wymagany ale jest mile widziany).
Jeśli uważasz, że czegoś brakuje w tym artykule lub można by go wzbogacić o dodatkowe informacje to prosimy o wypełnienie poniższego pola..

arrow_upward