Problem żywienia ryb jest równie złożony i rozległy, jak samo usystematyzowanie około 5000 tysięcy gatunków, które obecnie są hodowane przez akwarystów.
Postaram się w niniejszym artykule omówić wszystkie najważniejsze zagadnienia związane z tą tematyką, począwszy od omówienia sposobów odżywiania ryb (ryby roślinożerne, mięsożerne i wszystkożerne), poprzez temat zbilansowanej diety dla naszych podopiecznych, rodzaje pokarmów (żywe, mrożone, roślinne, suche, liofilizowane), komponowanie własnych pokarmów i stworzenie domowej hodowli dla wybranych organizmów, aż do zakończenia, w którym znajdziecie najważniejsze wskazówki dotyczące codziennego karmienia ryb, tak aby żyły długo i w jak najlepszym zdrowiu.
Wyróżniamy trzy główne rodzaje odżywiania ryb: roślinożerne, mięsożerne oraz wszystkożerne. Za preferencją ryb, co do rodzaju pobieranego pokarmu, przemawia ich budowa anatomiczna oraz środowisko z którego pochodzą:
Jak widzicie budowa anatomiczna nie pozostawia rybom większego wyboru, co do rodzaju przyjmowanego pożywienia, w związku z czym:
Trzeba mieć na uwadze, że każda ryba, bez względu czy z natury jest roślinożerna czy mięsożerna, w pewnych warunkach jest w stanie zjeść wszystko, co jej podamy, np. gdy jest głodna. I może nam się wydawać, że to jest dla niej najlepszy pokarm, bo go je i to z apetytem. Po pewnym czasie może się jednak okazać, że ryba zaczyna chorować, jest nienaturalnie gruba, ma problemy z wypróżnianiem, staje się apatyczna a jej odporność gwałtownie spada. Najczęściej to właśnie zła dieta (tak jak w przypadku ludzi), obok problemów z wodą (ze związkami azotowymi lub tlenem w wodzie), odpowiada za taki stan rzeczy. Dlatego tak ważne wydaje się odpowiednie, zbilansowane i racjonalne karmienie ryb, czyli podawanie im właściwego pokarmu we właściwych proporcjach.
Zbilansowanie diety jest tak samo ważne dla ryb, jak i dla człowieka. Oboje będą się borykali z podobnymi problemami trawiennymi i chorobowymi, jeżeli ich dieta będzie składała się z jednego i tego samego pożywienia (brak urozmaicenia), niewłaściwej proporcji składników odżywczych (białko-tłuszcze-węglowodany), przekarmiania lub niedożywienia, braku w jadłospisie jakiś witamin lub mikro- czy makroelementów.
Ogólnie można napisać, że ryby do prawidłowego rozwoju potrzebują następujących składników odżywczych: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, sole mineralne (mikro- i makroelementy) oraz wodę.
Biorąc pod uwagę komponowanie diety dla ryb powinniśmy każdy gatunek traktować indywidualnie, co jest dość kłopotliwe. Wystarczy więc zakwalifikować nasze ryby do jednej z trzech kategorii żywienia (mięsożercy, wszystkożercy lub roślinożercy) a także wziąć pod uwagę wiek ryb (młodsze potrzebują więcej białka, starsze mniej na rzecz pozostałych składników). Na udział procentowy poszczególnych składników w diecie mają wpływ również inne parametry (jak temperatura wody, zagęszczenie zbiornika itp.) ale można je uznać za mniej znaczące.
Trzeba także pamiętać, że inne wymagania pokarmowe mają ryby pochodzące z hodowli (są bardziej elastyczne) niż te, które trafiły do nas z odłowu i są dzikimi okazami. Inaczej również należy karmić ryby w okresie tarła (częściej, obficiej), a inaczej, gdy chorują.
Udział procentowy poszczególnych składników dla ryb mięsożernych:
białko | 45-55% | 55% - narybek, 45% - ryby młodociane oraz dorosłe |
---|---|---|
tłuszcze | 15% | w tym 5% kwasy omega -3 i -6 |
węglowodany | 20% | głównie celuloza, pektyny |
minerały | do 2,5% | |
witaminy | do 2,5% | |
woda | 5-15% |
Udział procentowy poszczególnych składników dla ryb wszystkożernych:
białko | 35-45% | 45% - narybek, 35% - ryby młodociane oraz dorosłe |
---|---|---|
tłuszcze | 15% | w tym 5% kwasy omega -3 i -6 |
węglowodany | 30% | głównie celuloza, pektyny, chityna |
minerały | do 2,5% | |
witaminy | do 2,5% | |
woda | 5-15% |
Udział procentowy poszczególnych składników dla ryb roślinożernych:
białko | 30-40% | 40% - narybek, 30% - ryby młodociane oraz dorosłe |
---|---|---|
tłuszcze | 15% | w tym 5% kwasy omega -3 i -6 |
węglowodany | 35% | głównie celuloza, pektyny, chityna |
minerały | do 2,5% | |
witaminy | do 2,5% | |
woda | 5-15% |
Przedstawione zestawienia stanowią uogólnioną ilość składników odżywczych, które w sposób optymalny stymulują wzrost i zdrowie ryb.
To co ma największe znaczenie w komponowaniu diety, to jakość i pochodzenie składników. W komponowaniu karmy dla ryb mięsożernych unikamy składników (przede wszystkim białek) pochodzenia roślinnego, które nie będą odpowiednio trawione, a co za tym idzie będą przyswajane w znikomej ilości, a w komponowaniu karmy dla ryb roślinożernych – składniki odżywcze powinny być głównie pochodzenia roślinnego.
Główne wytyczne, jakimi powinniśmy się kierować tworząc własne zbilansowane karmy, poza właściwymi proporcjami składników odżywczych, są:
Nazwa | Rozmiar | Właściwości | Występowanie w środowisku naturalnym | Postać w sprzedaży | Przeznaczenie | Uwagi | Kaloryczność |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Wrotki (Rotifera) | 0,05 – 2,0 mm | Wartość odżywcza wrotek ściśle zależy od rodzaju i ilości podawanego pokarmu (zależy od tego zwłaszcza ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie n-3). Wrotki są źródłem białka. | Przede wszystkim wody słodkie ale także wody słone | Żywy, mrożony (nie poleca się) | Narybek (pierwszy pokarm) | Pokarm wzbogacany celem podniesienia jego wartości odżywczej. Najczęściej dostępnym gatunkiem w sprzedaży jest wrotka morska (Brachionus plicatilis), wrotka czerwona (Brachionus plicatilis). | średniokaloryczny |
Skorupiaki | |||||||
Widłonogi(Copepoda) | 0,5 mm - 20,0 cm | Wysoka zawartość białka i tłuszczu (kwasy tłuszczowe nienasycone), witaminy C (małe gatunki), witaminy E (duże gatunki), soli mineralnych (I, Mg, Zn, Cu, Se) | Występują wszędzie tam, gdzie występuje woda (zarówno słodka i słona) | Żywy, mrożony | Podrośnięty narybek, ryby dorosłe | Podgromada skorupiaków w skład której wchodzi m.in.: oczlik | średniokaloryczny-wysokokaloryczny |
Oczlik (Cyclops) | 0,5-5,0 mm | Dobrze zbalansowany - wysoka zawartość białka, tłuszczu, soli mineralnych i karotenoidów, związków balastowych | Słodkie wody stojące i wolno płynące, płycizny, strefy przybrzeżne, zarośnięte zbiorniki, wody porośnięte glonami | Żywy, mrożony, pokarm w żelu | Podrośnięty narybek, ryby dorosłe, tarlaki | Należy do podgrupy widłonogi. Larwy są drapieżne – unikamy karmienia nimi młodego, świeżo wyklutego narybku. | niskokaloryczny |
Małżoraczki (Ostracoda) | 0,5-5,0 mm | Źródło wapnia, chityny | Wody słodkie i słone, strefa przydenna | Żywy | Narybek, ryby dorosłe | Trudno dostępny, małżoraczki mogą atakować ikrę oraz młody narybek | |
Wioślarki (Cladocera) | 0,2-6,0 mm | Wysoka zawartość białka, soli mineralnych, źródło chityny | Głównie słodkie wody, strefa przydenna oraz strefa przybrzeżna | Żywy, mrożony, suszony | Narybek, ryby dorosłe, tarlaki | Jest to grupa skorupiaków w skład której wchodzą m.in.: moina, rozwielitka | niskokaloryczny |
Moina (Moina) | 0,6-1,5 mm | Wysoka zawartość białka, tłuszczu (osobniki dorosłe), źródło chityny | Wody stojące, stawy, rowy | Żywy, mrożony | Narybek, małe ryby | Należy do grupy wioślarek | Niskokaloryczny (osobniki młode) - średniokaloryczny (osobniki dorosłe) |
Rozwielitka, dafnia (Daphnia) | 1,0-6,0 mm | Wysoka zawartość białka, tłuszczu (osobniki dorosłe), źródło chityny (składnik balastowy), karotenoidów oraz fosforu | Głównie słodkie wody stojące, tymczasowe i trwałe | Żywy, suszony | Narybek, ryby dorosłe | Należy do grupy wioślarek, wspomaga trawienie | niskokaloryczny (osobniki młode) - średniokaloryczny (osobniki dorosłe) |
Artemia (popularnie nazywana solowcem) (Artemia) | 0,4-10 mm | Wartości odżywcze artemi są silnie powiązane ze składem biochemicznym ich pożywienia W sztucznych hodowlach, w celu podniesienia ich wartości odżywczej (m.in. wzbogacenia w niezbędne kwasy tłuszczowe) w odpowiednim stadium życia (zanim przekształcą się w drapieżne larwy)żywione są specjalnymi mieszankami. Dlatego ich wartość odżywcza może być bardzo zróżnicowana i zależy od rodzaju szczepu, a nawet danej partii. | Woda słona | Żywy, mrożony (pochodzi ze sztucznych hodowli) | Narybek (larwy), ryby dorosłe | Rodzaj skorupiaków w skład którego wchodzi m.in.: Artemia franciscana, Artemia salina. Pokarm przed podaniem należy przepłukać ze słonej wody, w której jest zanurzony. | niskokaloryczny |
Ośliczka wodna, ośliczka pospolita (Asellus aquaticus) | 8,0-20,0 mm | Wysoka zawartość białka | Słodkie i słonawe wody stojące, wolno płynące | Żywy | Ryby dorosłe | Może być nosicielem pasożytów (świadczą o tym czerwone paski i kropki na jej grzbiecie) | |
Kiełże (Gammarus) | do 2,0 cm | Wysoka zawartość białka, soli mineralnych (zwłaszcza wapnia), źródło karotenu, chityny | Słodkie i słone wody | Żywy, mrożony, suchy | Ryby dorosłe | Najpopularniejszymi gatunkami w Polsce są kiełż zdrojowy (Gammarus pulex), kiełż morski (Gammarus oceanicus ). Może być nosicielem pasożytów | średniokaloryczny |
Lasonogi (Mysis) | 0,5-3,0 cm | Dobrze zbalansowany - wysoka zawartość białka, tłuszczów (w tym omega-3), źródło chityny | Głównie wody słone | Żywy, mrożony | Ryby dorosłe, tarlaki | Wysokiej jakości zamrożone lasonogi będą miały barwę snieżnobiałą | wysokokaloryczny |
Szczętki (kryl)(Euphausiacea) | 1,0-12,0 cm | Wysoka zawartość białka o najwyższej wartości biologicznej, nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), soli mineralnych (Cu, Se, Zn, Ca, P) źródło chityny, astaksantyny (pigmentu) | Wody słone | Mrożony | Ryby dorosłe | Najpopularniejszym gatunkiem jest kryl antarktyczny (Euphausia superba) | niskokaloryczny |
Krewetki (Caridea) | 1,2-30,0 cm | Wysoka zawartość białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych (omega-3), składników mineralnych, witaminm z grupy B, E i A | Wody słone i stojące | Żywy, mrożony, suchy | Dorosłe ryby | Gatunki wykożystywane do karmienia ryb: Palaemonetes varians, Penaeus monodon (krewetka tygrysia), Trachysalambria curvirostris (krewetka koktajlowa) | niskokaloryczny |
Mięso i jaja kraba | Wysoka zawartość białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, sodu, potasu, fosforu, magnezu, witaminy A, B9 | Wody słodkie i słone | Żywy, mrożony | Dorosłe ryby | |||
Mięso raków | Wysoka zawartość białka, kwasów tłuszczowych nienasyconych, potasu, fosforu, sodu, witaminy A, B9 | Wody słodkie i słone | Żywy, mrożony | Dorosłe ryby | Najbardziej odpowiednim gatunkiem jest rak marmurkowy (Procambarus fallax), który bardzo szybko i łatwo się rozmnaża, podajemy raki po wylince (miękkie) | ||
Pierścienice – skąposzczety (Oligochaeta) | |||||||
Wazonkowce, doniczkowce (Enchytraeidae) | 1,5-40,0 mm | Bogate w białko i tłuszcze | Środowisko lądowe, słodkowodne i słonowodne | Żywy | Podrośnięty narybek (pokarm roztarty), dorosłe ryby, tarlaki | wysokokaloryczny | |
Rurecznik mułowy (Tubifex tubifex) | 1-10 cm | Wysoka zawartość białka, tłuszczów i soli mineralnych | Osady denne zbiorników wodnych | Żywy, mrożony, liofilizowany | Dorosłe ryby | Pozyskane z niewłaściwego źródła mogą być zanieczyszczone szkodliwymi substancjami chemicznymi, karmienie wyłącznie rurecznikami może prowadzić do zapalenia jelit u ryb. Nosiciel grzybów, tasiemca i bakterii chorobotwórczych. | wysokokaloryczny |
Eisenia hortensis (lub Dendrobaena veneta) | 3-15 cm | Wartość odżywcza ściśle zależy od rodzaju przyjmowanego pokarmu, wysoka zawartość białka, witaminy A i E, wapnia, źródło chityny - szczecinka | Środowisko lądowe | Żywy | Dorosłe ryby | Gatunek ten określany jest także mianem dendrobeny | średniokaloryczny |
Lumbriculus variegatus (black worms) | 4-10 cm | Wysoka zawartość białka | Środowisko słodkowodne | Żywy | Dorosłe ryby | wysokokaloryczny | |
Dżdżownica ziemna (Lumbricus terrestris) | 9-30 cm | Wartość odżywcza ściśle zależy od rodzaju przyjmowanego pokarmu, wysoka zawartość białka, wapnia, źródło chityny - szczecinka | Środowisko lądowe | Żywy | Podrośnięty narybek (pokarm rozdrobniony), dorosłe ryby | Przed podaniem rybom dżdżownice należy oczyścić z gleby, która zalega w ich przewodach pokarmowych – w tym celu umieszczamy je na dobę w pojemniku z namoczonymi w mleku płatkami owsianymi. | wysokokaloryczny |
Nicienie | |||||||
Panagrellus redivivus (nicienie mikro) | 0,5-2,0 mm | Źródło białka (aminokwasów), tłuszczów (w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych) | Środowisko lądowe | Żywy | Narybek (pierwszy pokarm dla wielu gatunków) | Pokarm wzbogacany celem podniesienia jego wartości odżywczej | |
Węgorek octowy, węgorek „mikro” (Turbatrix aceti) | 1,0-2,0 mm | Źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, manganu, boru, fosforu, potasu, magnezu, cynku i żelaza | Fermentujące produkty, kwaśne środowisko | Żywy | Narybek | Pokarm wzbogacany celem podniesienia jego wartości odżywczej | |
Owady i ich larwy | |||||||
Larwy wodzienia – szklarka (Chaoborus) | 5-20 mm | Źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych | Słodkowodne wody stojące | Żywy, mrożony | Ryby dorosłe | Nie podajemy narybkowi – larwy są mięsożerne. Pozyskane z niewłaściwego źródła mogą być zanieczyszczone szkodliwymi substancjami chemicznymi. | niskokaloryczny |
Larwy jętki (Ephemeroptera) | 3-30 mm | Źródło białka (w tym istotnych aminokwasów), soli mineralnych, witaminy B, chityny | Słodkowodne wody płynące (najczęściej strumienie), rzadziej wody stojące | Żywy | Podrośnięty narybek, ryby dorosłe | Obecność larw jętek w zbiorniku wodnym wskazuje na jego czystość – jętki są uznawane za wskaźnik jakościowy wód | średniokaloryczny |
Larwy ochotki (Chironomidae) | 2,0-12,5 mm | Źródło białka, tłuszczów, witamin, soli mineralnych, chityny | Strefa denna słodkowodnych zbiorników wodnych | Żywy, mrożony, liofilizowany | Ryby dorosłe | Ciało larw kumuluje toksyny pochodzące ze zbiornika wodnego - pozyskane z niewłaściwego źródła mogą być zanieczyszczone szkodliwymi substancjami chemicznymi. Ochotka może powodować objawy alergiczne u ludzi. | wysokokaloryczny |
Muszki owocowe, wywilżna karłowata (Drosophila melanogaster) | 3-4 mm | Źródło białka, soli mineralnych (zwłaszcza fosforu), chityny | Drzewa owocowe, fermentujące owoce | Żywy | Podrośnięty narybek, ryby dorosłe | wysokokaloryczny | |
Larwy komara (Culicidae) | 5-10 mm | Źródło białka, tłuszczu, fosforu, witamin | Słodkowodne wody stojące | Żywy, mrożony, liofilizowany | Ryby dorosłe | Pozyskane z niewłaściwego źródła mogą być zanieczyszczone szkodliwymi substancjami chemicznymi. | wysokokaloryczny |
Pozostały pokarm pochodzenia mięsnego wykorzystywany przez akwarystów: wypławki (wirki), larwy chruścików, larwy ważek, mięczaki (małże, ślimaki – szklarki, zatoczki, rozdętki, kalmary), kijanki żab, mięso ryb – stynki, tilapii, dorsza.
Pamiętajmy, że każdy żywy pokarm, który zebraliśmy/złowiliśmy w środowisku naturalnym powinniśmy poddać kwarantannie – 30 minut kąpieli w błękicie metylowym + doba w zbiorniku kwarantanny. W ten sposób ustrzeżemy się przed niepożądanymi mikroorganizmami, które wywołują choroby u ryb.
Na koniec coś o zooplanktonie. Jest to plankton, który tworzą organizmy zwierzęce unoszące się w toni wodnej (organizmy biernie zawieszone w wodzie), a wchodzące w skład wielu grup zwierząt: pierwotniaków, widłonogów, wioślarek (plankton pelagiczny), wrotek, wirków, larw muchówek (plankton litoralny – przybrzeżny).
Przegląd najpopularniejszych pokarmów roślinnych stosowanych w akwarystyce:
Nazwa | Właściwości | Sposób podawania/postać | Źródło | Uwagi |
---|---|---|---|---|
Glony | ||||
Spirulina (Arthrospira platensis) | Źródło białka wysokiej jakości (do 68% suchej masy), barwników (chlorofilu, karetonoidów i fikobiliny), wysoka zawartość żelaza, magnezu, wapnia, miedzi, fosforu i selenu, witamin (A, B, C, D, E, K) | Forma suszona (płatki, pelet, granulki) | Gatunek sinic. Obecnie istnieje 35 gatunków znanych pod ogólną nazwą spiruliny. |
|
Chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris) | Źródło białka (do 57% suchej masy), wysoka zawartość witaminy A, kwasu foliowego, żelaza, barwników (chlorofilu, karetonoidów) | Forma suszona (granulat) | Gatunek zielenic. Przeciwdziała otłuszczaniu się narządów ryb |
|
Listownica palczasta (Laminaria digitata) | Źródło jodu, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, selenu, fosforu, barwników (fukoksantyna, chlorofil), włókna pokarmowego (celulozy, mannanu, ksylanu, kwasu alginowego, fukoidyny, laminaryny), kwasów tłuszczowych omega-3, witamin (A1, B1, B2, B3, B9, C, E) | Forma suszona | Glon zaliczany do klasy brunatnic.Gatunek zaliczany do glonów kelp | |
Ascophyllum nodosum | Źródło jodu, żelaza, potasu, magnezu, wapnia, selenu, fosforu, barwników (fukoksantyna, chlorofil), włókna pokarmowego (celulozy, mannanu, ksylanu, kwasu alginowego, fukoidyny, laminaryny), kwasów tłuszczowych omega-3, witamin (A1, B1, B2, B3, B9, C, E) | Forma suszona | Glon zaliczany do klasy brunatnic.Gatunek zaliczany do glonów kelp | |
Undaria pierzastodzielna (Undaria pinnatifida) | Źródło celulozy, błonnika, skrobi, sodu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, witaminy A | Forma suszona | Glon zaliczany do klasy brunatnic. | |
Zielone glony nitkowate | Źródło witamin, mikroelementów | Świeże glony lub pocięte na drobne kawałki (narybek) | Glony porastające elementy dekoracyjne i rośliny w akwarium | |
Rośliny akwariowe | ||||
Rośliny z podrodziny rzęsowych (Lemnoideae) | Źródło białka (do 45% suchej masy), tłuszczów (do 9,2% suchej masy), węglowodanów (do 43% suchej masy), bogate w aminokwasy: leucynę, treoninę, walinę, izoleucynę, fenyloalaninę, błonnik, chlorofilu i kwasów tłuszczowych omega-3 | Świeże rośliny lub wysuszone i starte na mączkę | Najlepiej używać roślin hodowanych w akwarium, okazy z środowiska naturalnego mogą być zainfekowane chorobami lub niepożądanymi organizmami | Gatunki występujące w Polsce: Spirodela wielokorzeniowa (Spirodela polyrhiza L.), Rzęsa garbata (Lemna gibba L.), Rzęsa drobna, wodna (Lemna minor L.), Rzęsa trójrowkowa (Lemna trisulca L.) |
Wgłębka wodna (Riccia fluitans) | Świeże rośliny | |||
Mech jawajski (Vesicularia dubyana) | Świeże rośliny | |||
Rośliny z rodzaju kabomba (Cabomba Aublet) | Świeże rośliny | Miękkie liście tych roślin są doskonałym pokarmem dla ryb | ||
Rośliny z rodzaju moczarka (Elodea Michx) | Świeże rośliny | Miękkie liście są źródłem pokarmu | Rośliny z tego rodzaju rosną szybko – szybciej, niż są zjadane przez ryby. | |
Rośliny z rodzaju wywłócznik (Myriophyllum L.) | Świeże rośliny | Miękkie liście są źródłem pokarmu | Rośliny z tego rodzaju rosną szybko – szybciej, niż są zjadane przez ryby. | |
Warzywa | ||||
Sałata | Źródło potasu, wapnia, magnezu, żelaza, błonnika, witaminy A, C, B6, B9, E, D, karotenoidów, polifenolokwasów, flawonoidów | Całe liście, uprzednio sparzone | świeża | Ilość białka – 1,4% Używanie sałaty jako pokarmu jest kontrowersyjne ze względu na dużą zawartość celulozy (pustych kalorii) i szybkość z jaką psuje się ona w wodzie |
Szpinak | Źródło kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, witamin (A, E, K, C, B1, B2, B3, B6), wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, manganu, miedzi | Całe liście, uprzednio sparzone | świeży | Ilość białka – 2,9% |
Liście kapusty | Źródło błonnika, witamin (A, C, E. K), wapnia, magnezu, potasu, żelaza, siarki, arsenu | Całe lub rozdrobnione liście, uprzednio sparzone | świeża | Ilość białka – 1,3% |
Kalarepa | Źródło błonnika, witamin (C, z grupy B, A, E, K), wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, żelaza, cynku | Można podawać surową | świeża | Ilość białka – 1,7% |
Cukinia | Źródło witamin (C, z grupy B, A), wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku | Można podawać surową | świeża | Ilość białka – 1,2% Mała ilość błonnika |
Ogórek | Źródło witamin (C, z grupy B, A, E, K), wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku | Można podawać surowy | świeży | Ilość białka – 0,6% Mała ilość błonnika |
Marchew | Źródło błonnika, witamin (A, B1, B2, PP, K), wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, jodu, karotenoidów | Podajemy lekko obgotowaną | Świeża lub mrożona | Ilość białka – 0,9% |
Kalafior | Źródło błonnika, witamin (C, A, z grupy B, E, K), wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, cynku | Podajemy lekko obgotowany | Świeży lub mrożony | Ilość białka – 1,9% |
Brokuły | Źródło błonnika, witamin (C, A, B1, B2, B3, B6, K), wapnia, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, cynku, siarki, selenu, chromu, manganu, jodu | Podajemy lekko obgotowane | Świeży lub mrożony | Ilość białka – 2,8% |
Zielony groszek | Źródło błonnika, witamin (A, C, E, K, B1, B2, B3, B6), wapnia, magnezu, fosforu, żelaza potasu | Podajemy lekko obgotowany, pozbawiony łusek | Świeży lub mrożony | Ilość białka – 5% |
Soja | Źródło białka (ok 36%), błonnika, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, witamin (E, B, B2, PP) | Podajemy w postaci śruty sojowej (drobno zmielonego/rozdrobnionego ziarna sojowego) uprzednio uprażonej i/lub przetworzonej z wodą do postaci granulatu | Suszone ziarno lub kiełki soi | Białko sojowe jest pełnowartościowe – zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy |
Natka pietruszki | Źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, błonnika, witamin (A, C, E, B3, B6), żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, beta-karotenu | Można podawać surową | świeża | Ilość białka – 3,0% |
Płatki owsiane | Źródło białka (ok 13,5%), błonnika, witamin (E, K, z grupy B), wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, miedzi, manganu, selenu | Podajemy sparzone | Wysoka zawartość skrobi |
Pozostały pokarm pochodzenia roślinnego wykorzystywany przez akwarystów: nasiona roślin oleistych, słodka papryka, owoce (melon, arbuz, suszone jabłka, żurawina), czosnek (traktowany również jako naturalny antybiotyk dla ryb), zioła (rukola, liście pokrzywy, młode liście mniszka lekarskiego), mączka drzewna z dębu itd.
Fitoplankton to z kolei mikroskopijne organizmy roślinne, które unoszą się w wodzie, a w skład których wchodzą glony: sinice, zielenice, okrzemki, bruzdnice, eugleniny. Jest to doskonały pokarm dla narybku ryb roślinożernych.
Pokarmy suche są to przetworzone pokarmy (zawierają wiele składników różnego pochodzenia), które przez akwarystów są używane najczęściej. Mają wiele zalet: są powszechne (łatwo je kupić), mają długą datę przydatności, łatwo je przechowywać, łatwo się nimi karmi ryby (po prostu wrzuca do akwarium). Mają lub mogą mieć również podstawową wadę – nieodpowiedni skład, który nie dostarcza rybom wszystkich niezbędnych składników odżywczych i w konsekwencji prowadzi do ich niedożywienia, obniżenia odporności i podatności na choroby. Dlatego tak ważne wydaje się czytanie etykiety i rozumienie tego co czytamy.
Główne grzechy pokarmów suchych to:
Zasadniczo kolejność składników podawanych na etykiecie jest związana z % udziałem tych składników w karmie – pierwszego składnika jest najwięcej, ostatniego najmniej. Jednak często sprawa jest bardziej skomplikowana i nie wystarczy tylko opierać się na tych informacjach, ale także należy porównać listę składników z wartościami odżywczymi produktu.
Dla przykładu podam skład pożywienia dla ryb morskich (akurat takie było pod ręką) i próbę „tłumaczenia” tego, co naprawdę producent nam oferuje.
Składniki: ryby i pochodne ryb, produkty pochodzenia roślinnego (zawiera czosnek minimum 8%), wyciągi białka roślinnego, mięczaki i skorupiaki, zboża, glony (spirulina minimum 3%), drożdże, oleje i tłuszcze, minerały (zawiera zeolit 1%), witaminy i witaminy syntetyczne, mikroelementy, barwnik astaksantyna 60mg/kg (karetonoid), przeciwutleniacze.
Wartości odżywcze produktu: białko surowe 48%, oleje i tłuszcze surowe 7,2%, włókno surowe (węglowodany) 3%, wilgoć 10%.
Na pierwszym miejscu mamy ryby i pochodne ryb, czyli mączkę rybną. Zawartość popiołu nie została podana, ale zliczając procenty wartości odżywczych zauważymy, że mamy w sumie tylko 68,2%. Zatem w brakujących 31,8% z pewnością znajduje się spora ilość popiołu (w przeciwnym razie producent podałby jego udział). Wynika z tego, że w naszym pierwszym składniku przeważa mączka rybna a nie mięso całych ryb i prawdopodobnie białka w pokarmie pochodzą głównie lub w równym stopniu z trzeciego produktu na liście składników – wyciągów białka roślinnego (czytaj soi).
Jaka więc nasuwa się konkluzja. A mianowicie pokarm średnio nadaje się dla typowych mięsożerców (białko głównie pochodzenia roślinnego – zupełnie nieprzydatne da ryb, które roślin nie trawią) lub typowych roślinożerców (zbyt duża ilość popiołu, a mianowicie substancji balastowych, których ryby nie trawią – w związku z tym najprawdopodobniej będą niedożywione).
Dlatego warto czytać etykiety ze zrozumieniem i z rozwagą wybierać gotowe suszone karmy. I pamiętajmy nie zawsze wysoka cena gwarantuje jakość.
Inną kwestią jest pytanie czy suszenie pożywienia przyczynia się do utraty wartości odżywczych. Suszenie polega na odparowaniu wody (nawet do 75%), co z jednej strony powoduje pewne straty (przede wszystkim witaminy C i witamin z grupy B w porównaniu z produktami świeżymi), a z drugiej przyczynia się do skoncentrowania składników odżywczych w pozostałej masie (większa ilość białek, tłuszczów i węglowodanów na jednostkę masy niż w świeżym odpowiedniku). I jeżeli byłyby spożywane na sucho, byłby to doskonały produkt żywieniowy. Jednak w przypadku karmienia ryb, pożywienie tego typu ma bezpośredni kontakt z wodą, co w konsekwencji sprzyja wypłukiwaniu przynajmniej części składników odżywczych, zwłaszcza pozostałej witaminy C.
W sprzedaży producenci oferują różne formy/postaci suszonego pożywienia dla ryb: