Gatunek | Glonojad Syjamski |
---|---|
Nazwa łacińska | Gyrinocheilus Aymonieri |
Rodzina | okrągłoprzyssawkowate |
Występowanie | Tajlandia, Wietnam, Laos, Kambodża |
Długość | 20 cm |
Temperatura | 22 - 28°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 6.0 - 7.5 |
Zbiornik | 100 L |
Pokarm | suchy, roślinny |
W warunkach naturalnych glonojad syjamski zamieszkuje wartkie strumienie i potoki Azji południowo-wschodniej.
Glonojad charakteryzuje się wydłużonym pokrojem ciała z otworem gębowym w kształcie okrągłej przyssawki. Glonojady wyposażone są w dodatkowy otwór ponad szczeliną skrzelową, który umożliwia oddychanie im skrzelami w momencie przywierania do czegoś (pożywiania się) ich otworu gębowego (przyssawki). Ubarwienie glonojadów jest oliwkowo szare, z ciemnymi pręgami przechodzącymi wzdłuż boków. W miarę dojrzewania kolor zmienia się na żółtawy. Samice glonojadów zazwyczaj są większe i bardziej krępe.
Glonojad to ryba agresywna wobec osobników z tego samego gatunku – bardzo terytorialna (sugerowane trzymanie pojedynczej sztuki). Wraz z wiekiem jego agresja może przenosić się także na inne gatunki. Często przywierają swoją przyssawką do ciał dużych, mocno spłaszczonych bocznie ryb (paletki, pielęgnice czy skalary) i żywią się ich wydzieliną skórną.
Glonojady lubią przestronne akwaria, z licznymi kryjówkami, dobrze oświetlone, z czystą, filtrowaną i napowietrzaną wodą. Należy pamiętać również, że ryby te lubią uciekać ze zbiornika (konieczność przykrycia). Młode osobniki chętnie posilają się glonami porastającymi wnętrze akwarium. Z wiekiem glonojady są coraz bardziej niedbałe w temacie glonów i mogą wręcz wykreślić glony ze swojego menu obiadowego :).
Rozmnażanie glonojadów jest trudne i przeprowadzają je wyspecjalizowane w tym temacie hodowle.