logo
Domowe Akwarium Pl
Zaloguj

Kirysek Malutki (łac. Corydoras Habrosus)

Zobacz też:
kirysek malutki Corydoras habrosus
Wikipedia/TheJammingYam /GNU
GatunekKirysek Malutki
Nazwa łacińskaCorydoras Habrosus
Rodzinakiryskowate
WystępowanieWenezuela, Kolumbia
Długość3 cm
Temperatura22 - 26°C
Twardość wodymiękka - średnio twarda
pH6.5 - 7.7
Zbiornik70 L
Pokarmżywy, mrożony, suchy - rozdrobnione

Kirysek Malutki (Corydoras Habrosus)

Występowanie

Gatunek słodkowodny zamieszkujący w warunkach naturalnych płytkie wody stojące lub płynące o piaszczystym lub mulistym dnie w Ameryce Południowej.

Wygląd zewnętrzny

Ryba ta charakteryzuje się szaro beżowo białawym kolorem ciała oraz trzema ciemnymi plamami znajdującymi się w połowie jego pokroju (pierwsza za pokrywą skrzelową do płetwy grzbietowej, druga między płetwą grzbietową a tłuszczową, trzecia u nasady płetwy ogonowej). Plamy te są raczej podłużne i czasami łączą się ze sobą tworząc nieregularną pręgę. Powyżej tej linii występują ciemne plamki ułożone w poprzeczne, poszarpane pasy. Płetwy grzbietowa oraz ogonowa również pokryte są ciemnymi plamkami przypominającymi nieregularne kreski, ciemną plamę posiada płetwa tłuszczowa. Pozostałe płetwy przezroczyste, pysk wyposażony w dwie pary wąsików. Samicę rozpoznamy patrząc na nią od góry – ma bardziej beczułkowaty, szerszy brzuch. Jest to gatunek, który pobiera tlen nie tylko z wody, ale także z atmosfery (za pomocą jelita).

Usposobienie

Ławicowy, najlepiej czuje się w licznych grupach. Łagodnie i pokojowo usposobiony do innych ryb. Pływa i szuka pożywienia tuż nad warstwą podłoża – praktycznie ciągle w ruchu.

Akwarium

Ryba wrażliwa na skład chemiczny wody. Woda powinna być systematycznie podmieniana (około 10% raz w tygodniu). Również podłoże powinno być utrzymane w czystości (regularnie usuwamy resztki pożywienia, opadłe części roślin itp.). Lubią niewysokie, ale przestronne akwaria, o miękkim podłożu (z naciskiem na piasek), wyposażone w dekorację typu korzenie czy gałęzie, ze skuteczną filtracją.

Rozmnażanie

Gatunek jajorodny, nie należy do najłatwiejszych przy rozmnażaniu. Powodem tego są głównie specyficzne warunki, jakie należy mu stworzyć oraz wrażliwość ikry na zagrzybienie, a narybku na choroby. W warunkach naturalnych ryby rozmnażają się w porze deszczowej (u nas trwa wtedy zima). Gdy zaobserwujemy, że samica zrobiła się bardziej pękata przyspieszamy tarło podmieniając 50-70 % wody na zimną, zwiększamy przepływ wody z filtra (zwiększamy natlenienie wody) i powtarzamy te czynności codziennie (do momentu tarła). Na jedną samicę powinno przypadać dwóch samców. Tarło polega na tym, że samica zapładniana jest przez samca („wchodzi” on na nią), po czym szuka odpowiedniego miejsca do złożenia ikry (zazwyczaj jest to szyba zbiornika) i ponownie wraca do zapłodnienia. Optymalne warunki do rozrodu to pH 6,5, temperatura 24°C, miękka woda, piaszczyste dno, skuteczna, delikatna filtracja. Wylęg następuje po 3-4 dniach i od razu należy przystąpić do karmienia młodych.