Proporczykowiec Nakrapiany (łac. Fundulopanchax Filamentosus)

proporczykowiec nakrapiany Fundulopanchax filamentosus
GatunekProporczykowiec Nakrapiany
Nazwa łacińskaFundulopanchax Filamentosus
Rodzinanothobranchiidae
WystępowanieAfryka
Długość5 cm
Temperatura20 - 26°C
Twardość wodymiękka - średnio twarda
pH6.0 - 7.0
Zbiornik50 L
Pokarmżywy, mrożony, suchy

Proporczykowiec Nakrapiany (Fundulopanchax Filamentosus)

Występowanie

W warunkach naturalnych gatunek zamieszkuje nadmorskie tereny podmokłe, bagienne, kanały, strumienie o płytkich, często sezonowych wodach, porośnięte deszczowymi lasami na terenie Togo, Beninu oraz Nigerii.

Wygląd zewnętrzny

Ryba ta dostępna jest w różnych odmianach barwnych, które zależą od miejsca ich naturalnego siedliska. Samiec charakteryzuje się niebiesko oliwkowym ubarwieniem z czerwono bordowymi plamkami rozmieszczonymi głównie na głowie oraz górnych płetwach. Płetwy są koloru niebieskiego, płetwa odbytowa i dolna część płetwy ogonowej posiadają czerwono brunatną, poziomą pręgę z niebieskim marginesem. Samce posiadają wydłużone promienie płetwy odbytowej oraz ogonowej. Samice są mniej kolorowe, nieco mniejsze, z zaokrąglonymi płetwami. Gatunek ten często jest mylony z Fundulopanchax arnoldi – różnią się przede wszystkim ubarwieniem płetwy ogonowej oraz płetwy odbytowej.

Usposobienie

Ryba ta jest z natury spokojna, chociaż trzymana w grupie, w zbyt małym akwarium może być agresywna wobec innych samców. Nigdy jednak ich potyczki nie kończą się śmiercią ani poważnymi uszkodzeniami.

Akwarium

Gatunek ten powinien być hodowany w przestronnym akwarium, mocno obsadzonym roślinami (w tym roślinami pływającymi – światło rozproszone), z licznymi kryjówkami, z ciemnym podłożem z warstwą torfu i ciemnymi elementami dekoracyjnymi (będzie ładnie kontrastował na ich tle). Niezbędne jest przykrycie zbiornika, łagodny przepływ wody oraz systematyczne podmiany jej części.

Rozmnażanie

Gatunek jajorodny. Rozmnażać powinniśmy go w oddzielnym zbiorniku: 20 litrowym, wypełnionym wodą do 2/3 jego wysokości, z umiarkowanie miękką wodą, pH 6,5-7,0, temperaturą wody 24-27˚C, małym filtrem gąbkowym wypełnionym dodatkowo torfem, podłożem torfowym, niezbędne przykrycie zbiornika i brak oświetlenia. Przyszłych rodziców karmimy tylko żywymi pokarmami, aby zapobiec gniciu resztek organicznych. Jeżeli ryby nie przystąpią do tarła w przeciągu kilku dni, możemy je pobudzić podmieniając większą ilość wody na chłodniejszą. Po złożeniu ikry (tarło trwa około tygodnia, jaja deponowane są w podłożu) rodziców usuwamy. Wyjmujemy ze zbiornika torf wraz z jajami i delikatnie wyciskamy nadmiar wody. Torf powinien być wilgotny. Umieszczamy go w jakimś opakowaniu (pudełko plastikowe, worek) pozostawiając niewielki otwór do swobodnej wymiany gazów. Przechowujemy go w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej (przez cały okres leżakowania torf powinien być wilgotny). Po 6-8 tygodniach torf umieszczamy w uprzednio przygotowanym zbiorniku z niewielkim poziomem wody, o temperaturze 20˚C. Następuje wylęg larw (może to potrwać nawet do kilku dni) i od razu przystępujemy do ich karmienia. W miarę jak narybek rośnie zwiększamy poziom i temperaturę wody.

arrow_upward