Stadnik Długopłetwy (łac. Bryconalestes Longipinnis)

stadnik długopłetwy Bryconalestes longipinnis
GatunekStadnik Długopłetwy
Nazywany teżAlestes Długopłetwy
Nazwa łacińskaBryconalestes Longipinnis
Rodzinaalestesowate
WystępowanieAfryka
Długość12 cm
Temperatura23 - 27°C
Twardość wodymiękka - średnio twarda
pH6.5 - 7.5
Zbiornik120 L
Pokarmżywy, mrożony, suchy

Stadnik Długopłetwy (Bryconalestes Longipinnis)

Nazywany też: Alestes Długopłetwy

Występowanie

Gatunek słodkowodny, który w warunkach naturalnych zamieszkuje te mniejsze i większe rzeki oraz ich ujścia do morza w Afryce Środkowo-Zachodniej (Kamerun, Kongo, Wybrzeże Kości Słoniowej, Gabon, Gambia, Ghana, Gwinea, Liberia, Nigeria, Togo oraz Sierra Leone).

Wygląd zewnętrzny

Stadnik długopłetwy charakteryzuje się wysokim pokrojem ciała, bocznie spłaszczonym, w kolorze oliwkowo-szarym połyskującym na srebrno-złoto. Jego znakiem rozpoznawczym jest złoto-czarna, pozioma pręga, która zaczyna się tuż przed płetwą tłuszczową i przechodzi przez ogon. Płetwa ogonowa rozwidlona. Samca rozpoznamy po znacznie wydłużonej płetwie grzbietowej w porównaniu do płetwy grzbietowej samicy.

stadnik długopłetwy

Usposobienie

Jest to bardzo spokojny gatunek, który niemrawo porusza się po akwarium (chociaż zdarzają się osobniki bardziej nadpobudliwe). Cichy, tworzący luźne skupiska, bardziej aktywny w okresie tarła. Ryby znacznie lepiej czują się w towarzystwie 5-7 osobników. Będą doskonałym dodatkiem do zbiorników towarzyskich z rybami o podobnym rozmiarze i temperamencie. Ryby pobierają pokarm z powierzchni wody.

Akwarium

Gatunek ten najlepiej czuje się w przestronnym akwarium (dłuższe niż wyższe), z miękkim i drobnym podłożem, elementami dekoracyjnymi w postaci korzeni, roślinami i wolną przestrzenią do swobodnego pływania. Ryby są wrażliwe na jakość wody – niezbędna skuteczna filtracja i systematyczne podmiany części wody.

stadnik długopłetwy

Rozmnażanie

Gatunek jajorodny. Hodowla nie należy do łatwych zadań. Do tarła ryby pobudzamy przez bardziej obfite karmienie żywymi pokarmami. Rozmnażać ryby powinniśmy w osobnym zbiorniku z roślinami o delikatnych i drobnych liściach, miękką wodą o temperaturze 23-25°C. Samiec przejmuje inicjatywę i zabiega o samicę. Samica składa ikrę w godzinach porannych, w promieniach słońca. Ikra opada na dno lub przykleja się do roślin – do 200 jaj. Rodziców powinniśmy niezwłocznie usunąć po zapłodnieniu – nie opiekują się potomstwem, jedzą ikrę i narybek. Larwy wylęgają się po 6 dniach, a narybek swobodnie pływa w poszukiwaniu pożywienia 1-2 dni później.

arrow_upward