Gatunek | Zwinnik Jarzeniec |
---|---|
Nazwa łacińska | Hemigrammus Erythrozonus |
Rodzina | kąsaczowate |
Występowanie | Gujana |
Długość | 5 cm |
Temperatura | 23 - 27°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 6.0 - 7.5 |
Zbiornik | 80 L |
Pokarm | żywy, mrożony, suchy, roślinny |
Gatunek słodkowodny, który w warunkach naturalnych zamieszkuje rzekę Essequibo - leśne, tropikalne odcinki, z ciemnymi wodami.
Charakteryzuje się srebrzysto oliwkowym ubarwieniem z opalizującym, pomarańczowo czerwonym paskiem przechodzącym wzdłuż całego boku ciała (od pyska, poprzez górną tęczówkę oka, do nasady ogona). Przednia część płetwy grzbietowej również jest pomarańczowo czerwona. Samice są nieco większe i pełniejsze, ale rozróżnienie płci jest możliwe dopiero po osiągnięciu dojrzałości rozrodczej.
Łagodna, cicha, nawet nieśmiała rybka, której aktywność i poczucie bezpieczeństwa zwiększa się w grupie minimum 8 osobników (ławicowa). Pływa w środkowych lub dolnych partiach wodnych. Elastyczna i odporna – szybko przystosowuje się do nowych warunków życia.
Lubi przestronne akwaria, obsadzone w tylnej części roślinnością, z licznymi kryjówkami i wolnymi przestrzeniami do pływania. Jak w przypadku wszystkich aktywnych i stadnych ryb, długość zbiornika jest bardziej znacząca od jego wysokości. Ciemne podłoże i światło rozproszone w pełni wydobywają ich barwę. Lubią czystą wodę – niezbędne systematyczne podmiany i skuteczna, ale delikatna filtracja. Możemy im stworzyć także biotop Amazonii (tzw. czarnych wód). Sporo korzeni i roślin, w tym pływające, liście bukowe lub dębowe na dnie (wymieniamy je co kilka tygodni), piasek jako podłoże, zabarwiona woda na ciemno (dodanie torfu do filtra lub moczenie go w siatce), słabe oświetlenie. Jeżeli wybierzemy tę opcję, pamiętamy, że ryby wpuszczamy gdy woda dojrzeje chemicznie (wszystkie jej parametry ustabilizują się).
Gatunek jajorodny, którego rozmnażamy w akwarium tarliskowym. Powinno mieć bardzo miękką wodę, odczyn lekko kwaśny i temperaturę w granicach 26-28°C. Słabe oświetlenie lub jego brak, roślinność o drobnych liściach (w tym mech jawajski) lub ruszt ikrowy, delikatna, ale skuteczna filtracja (można dodać torf do filtra). Przed tarłem najlepiej rozdzielić samców i samice – obficie karmimy je. Gdy samice napełnią się jajami (okrągłe brzuchy), przenosimy wieczorem wybraną parę do zbiornika hodowlanego. Rano powinno dojść do tarła – samiec intensywnie opływa samicę, ustawiają się oboje praktycznie do góry nogami. Wyrzucane jaja (kilkaset sztuk) są od razu zapładniane przez samca. Gdy zauważymy ikrę w akwarium, niezwłocznie usuwamy z niego tarlaki. Wylęg następuje po dobie, a po kolejnych 4-5 dniach narybek swobodnie pływa w poszukiwaniu pożywienia. Ikra i narybek wrażliwe na światło oraz jakość wody – konieczne zaciemnienie i systematyczne podmiany wody (najlepiej przez filtr).