Zwinnik Costello (łac. Hemigrammus Hyanuary)

zwinnik costello Hemigrammus hyanuary

Wikipedia/Thomas Grafe, Schonheide (Thomnight) /CC BY-SA 2.0

GatunekZwinnik Costello
Nazywany teżZwinnik Zielony
Nazwa łacińskaHemigrammus Hyanuary
Rodzinakąsaczowate
WystępowanieAmeryka Południowa
Długość4 cm
Temperatura23 - 27°C
Twardość wodymiękka - średnio twarda
pH6.0 - 7.5
Zbiornik80 L
Pokarmżywy, mrożony, suchy - rozdrobnione

Zwinnik Costello (Hemigrammus Hyanuary)

Nazywany też: Zwinnik Zielony

Występowanie

Gatunek słodkowodny, który znany jest także pod nazwą zwinnik zielony lub neon zielony. W warunkach naturalnych zamieszkuje tropikalne dorzecza Amazonki oraz dopływy do jezior w Peru czy Brazylii.

Wygląd zewnętrzny

Charakteryzuje się wydłużonym i niskim pokrojem ciała, srebrzysto oliwkowym ubarwieniem z opalizującą na żółto zielono pręgą wzdłuż linii bocznej. U nasady ogona widnieje ciemna plama, nad którą odcina się opalizujące złote przebarwienie. Tęczówka oka od góry jest złotego koloru. Samice są bardziej okrągłe, samce natomiast mniejsze, z płetwą odbytową z wyraźnym haczykowatym wcięciem.

Usposobienie

Ryba stadna, która w zbyt małej grupie jest płochliwa i bardziej się stresuje. Spokojna, mało wymagająca, bardzo aktywna.

Akwarium

Doskonale nadaje się do akwariów holenderskich – z dużą ilością roślin. Najlepiej prezentują się na tle ciemnego podłoża, można także dodać torf do filtra w celu przyciemnienia wody. Lubią dobrze natlenioną i czystą wodę (wymagana skuteczna filtracja oraz systematyczne podmiany), rozproszone oświetlenie (roślinność pływająca), kryjówki wśród korzeni czy jaskiń oraz wolne przestrzenie do swobodnego pływania. Są wrażliwe na jakość wody i choroby.

Rozmnażanie

Ryby jajorodne, które rozmnażamy w oddzielnym akwarium - z miękką wodą, odczynem lekko kwaśnym i nieco wyższą temperaturą niż zazwyczaj. Dodatkowo zapewniamy słabe oświetlenie lub jego brak, roślinność pływającą o drobnych liściach lub ruszt ikrowy, delikatną, ale skuteczną filtrację. Przed tarłem najlepiej rozdzielić samców i samice – obficie karmimy je. Gdy samice napełnią się jajami (okrągłe brzuchy), przenosimy wybraną parę do zbiornika hodowlanego. Tarło zazwyczaj odbywa się po południu lub w godzinach wieczornych. Po intensywnych zalotach ikra (w ilości 100-200 jaj) jest swobodnie rozrzucana i opada na dno. Po tarle niezwłocznie usuwamy rodziców. Wylęg następuje po dobie, a po kolejnych 5 dniach narybek swobodnie pływa w poszukiwaniu pożywienia. Ikra i narybek wrażliwe są na światło oraz jakość wody.

arrow_upward