Gatunek | Bystrzyk Barwny |
---|---|
Nazywany też | Minor |
Nazwa łacińska | Hyphessobrycon Eques |
Rodzina | kąsaczowate |
Występowanie | Ameryka Południowa |
Długość | 4 cm |
Temperatura | 23 - 27°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 6.0 - 7.0 |
Zbiornik | 80 L |
Pokarm | żywy, mrożony, suchy, roślinny |
Gatunek słodkowodny, który w warunkach naturalnych zamieszkuje gęsto porośnięte wody stojące oraz wolno płynące (małe jeziorka, stawy, rozlewiska, dorzecza, strumienie) Gujany, Paragwaju, Brazylii i Argentyny.
Charakteryzuje się wysokim i bocznie spłaszczonym pokrojem ciała, ubarwieniem czerwono pomarańczowym z czarną plama zaraz za pokrywą skrzelową (przypomina romb lub trójkąt). Płetwy czerwone (ogonowa, odbytowa – wydłużona ale niska, dodatkowo obrzeżona na biało, brzuszne – obrzeżone na biało), obrzeżone na czarno (z wyjątkiem brzusznych). Płetwa grzbietowa jest prawie cała czarna u samców, u samic – prawie cała czerwona. Dodatkowo samica jest większa, bledsza i pełniejsza w okolicach brzucha.
Jest to w zasadzie spokojna, aktywna, ławicowa rybka. Z wiekiem lub w porze karmienia, lub kiedy akwarium jest przerybione może atakować mniejsze i spokojniejsze ryby (przede wszystkim obgryzać ich płetwy). Zapobiec temu można poprzez trzymanie większej grupy tego gatunku (minimum 6 osobników).
Nadają się do zbiorników z biotopem Amazonii – sporo korzeni i roślin, w tym pływające, liście bukowe lub dębowe na dnie (wymieniamy je co kilka tygodni), piasek jako podłoże, zabarwiona woda na ciemno (dodanie torfu do filtra lub moczenie go w siatce), słabe oświetlenie. Jeżeli wybierzemy tę opcję, pamiętamy, że ryby wpuszczamy gdy woda dojrzeje chemicznie (wszystkie jej parametry ustabilizują się). Można trzymać je również w akwarium mocno obsadzonym roślinnością, z korzeniami, ciemnym podłożem, światłem rozproszonym. Lubią czystą wodę (konieczne podmiany) ze skuteczną ale delikatną filtracją. Pływają w środkowych i górnych strefach wodnych.
Ryby jajorodne, które rozmnażamy podobnie jak pozostałe gatunki z tej rodziny – w oddzielnym zbiorniku. Powinno mieć bardzo miękką wodę, odczyn lekko kwaśny i temperaturę w granicach 26-28°C. Słabe oświetlenie lub jego brak, roślinność pływającą o drobnych liściach (brak podłoża) lub ruszt ikrowy, delikatna, ale skuteczna filtracja (można dodać torf do filtra). Przed tarłem najlepiej rozdzielić samców i samice – obficie karmimy je. Gdy samice napełnią się jajami (okrągłe brzuchy) a samiec zrobi bardziej jaskrawy, przenosimy wieczorem wybraną parę do zbiornika hodowlanego. Rano powinno dojść do tarła, po którym niezwłocznie usuwamy tarlaki. Wylęg następuje po 1-1,5 dnia, a po kolejnych 3-4 dniach narybek swobodnie pływa w poszukiwaniu pożywienia. Ikra i narybek wrażliwe na światło oraz jakość wody – konieczne zaciemnienie i systematyczne podmiany wody (najlepiej przez filtr).