Gatunek | Bystrzyk Czerwony |
---|---|
Nazywany też | Tetra Czerwona |
Nazwa łacińska | Hyphessobrycon Flammeus |
Rodzina | kąsaczowate |
Występowanie | Brazylia |
Długość | 4 cm |
Temperatura | 22 - 28°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 6.0 - 7.5 |
Zbiornik | 60 L |
Pokarm | żywy, mrożony, suchy |
Rybka pochodzi z okolic Rio de Janeiro, zamieszkującym w warunkach naturalnych słodkowodne, środkowe warstwy wód stojących oraz wolno płynących.
Charakteryzuje się bocznie spłaszczonym ciałem oraz czerwonym ubarwieniem skóry i płetw. Płetwy brzuszna i odbytowa obrzeżone są na czarno a przez oko oraz za pokrywą skrzelową przechodzą ciemne poprzeczne pręgi (2-3 na każdym boku). Samiec jest smuklejszy i wyraźniej ubarwiony (ciemne pręgi,obrzeżenia płetw).
Jest gatunkiem gromadnym (żyjącym w ławicach). Ryby z tego gatunku są usposobione łagodnie oraz są bardzo ruchliwe.
Akwarium, w którym będziemy je hodować powinno być lekko zaciemnione (nie stosujemy jaskrawego światła, umieszczamy roślinność pływającą), obsadzone gęstymi kępkami roślin z pozostawionymi przestrzeniami do swobodnego pływania. Najlepiej prezentują się na ciemnym tle zarówno podłoża jak i elementów dekoracyjnych.
Są to ryby jajorodne. Tarło może się odbywać w akwarium ogólnym w stadzie lub w gatunkowym (liczebna przewaga samców). Ikra rozrzucana jest swobodnie po całym akwarium (kilkaset jaj). Wylęg następuje po dobie, a po kolejnych 3 dniach narybek swobodnie pływa. Bystrzyki nie opiekują się potomstwem, wręcz zjadają ikrę.