Gatunek | Bystrzyk Trójpręgi |
---|---|
Nazwa łacińska | Hyphessobrycon Heterorhabdus |
Rodzina | kąsaczowate |
Występowanie | Ameryka Południowa |
Długość | 4 cm |
Temperatura | 23 - 28°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 5.5 - 7.5 |
Zbiornik | 70 L |
Pokarm | żywy, mrożony, suchy |
W warunkach naturalnych gatunek ten występuje w potokach, dopływach głównych rzek, stawach, na obszarach zalewowych północno-wschodniej Brazylii. Są to czarne wody dolnej Amazonii.
Rybka charakteryzuje smukłą budową ciała, o ubarwieniu srebrzysto oliwkowym z trzema biegnącymi wzdłuż linii bocznej, wąskimi pręgami: czerwono pomarańczową, biało zieloną i czarną (patrząc od góry). Podbrzusze jest jaśniejsze, a górna część tęczówki czerwono pomarańczowa. Samice są nieco większe i wyraźnie pełniejsze w partiach brzusznych (oczywiście po uzyskaniu dojrzałości płciowej).
Spokojna, energiczna i stadna rybka, której nieśmiałość niweluje się w grupie minimum 6 osobników. Dobrze współżyje z innymi podobnych rozmiarów i spokojnymi gatunkami, jak: inne bystrzyki, zwinniki, drobnoustki, pielęgniczki kakadu, pielęgniczki Agassiza, kiryski, małe gatunki razbor, gurami, barwieńce.
Odpowiednim lokum dla naszego gatunku będzie akwarium biotopu czarnych wód lub akwarium mocno obsadzone roślinami po bokach i w tle, w tym z roślinnością pływającą, ciemnym podłożem, oświetleniem rozproszonym i niezbyt intensywnym, kryjówkami wśród korzeni, wolnymi przestrzeniami do swobodnego pływania, z umiarkowanym przepływem wody, skutecznym filtrem. Zbiornik biotopowy wyposażamy z kolei w podłoże piaszczyste, dryfujące kawałki drewna, suszone liście dębu lub buku (pamiętamy o systematycznej ich wymianie co kilka tygodni), korzenie, w celu zabarwienia wody można dodać torf do filtra, światło słabe, rośliny nie są wymagane. Pamiętamy, że bez względu na rodzaj zbiornika ryby te muszą mieć czystą wodę systematycznie podmienianą raz na dwa tygodnie, czyszczone dno z resztek organicznych.
Jest to gatunek jajorodny. Powinno się go rozmnażać w osobnym zbiorniku – tarliskowym. Akwarium takie powinno być zaciemnione (jaja i młody narybek są wrażliwe na światło) o pojemności 30 litrów, miękkiej wodzie, pH 5,5-6,5, temperaturze 24-26˚C, z filtrem gąbkowym wzbogaconym w torf, roślinami o miękkich i drobnych liściach lub rusztem ikrowym. Samce i samice przed przystąpieniem do rozmnażania należy oddzielić i obficie karmić, najlepiej żywymi pokarmami (nawet 3 tygodnie wcześniej). Wybieramy najgrubszą samicę i najbardziej kolorowego samca – przenosimy ich wieczorem do przygotowanego zbiornika. Do tarła powinno dojść następnego ranka. Właściwie do tarła dochodzić będzie co kilka dni, z tym że sprawność samca w zapładnianiu jaj będzie stopniowo spadać w kolejnych cyklach. Jaja są swobodnie rozrzucane, a do zapłodnienia dochodzi zewnętrznie. Rodziców bezzwłocznie odławiamy (jedzą ikrę). Wylęg następuje po 1-1,5 dnia, a po kolejnych 3-4 narybek swobodnie pływa. Od tego czasu należy podmieniać codziennie około 1/3 wody. Trudność sprawia wykarmienie narybku w pierwszych dniach życia.