Gatunek | Danio Erythromicron |
---|---|
Nazywany też | Microrasbora Erythromicron |
Nazwa łacińska | Danio Erythromicron |
Rodzina | karpiowate |
Występowanie | Birma |
Długość | 2 cm |
Temperatura | 21 - 25°C |
Twardość wody | średnio twarda |
pH | 7,5 - 7,0 |
Zbiornik | 30 L |
Pokarm | żywy, mrożony, suchy - rozdrobniony |
Gatunek słodkowodny, którego nazwa razbora Erythromicron wzięła się z błędnej klasyfikacji do rodzaju Microrasbora. Pochodzi z tropikalnego klimatu Azji, a dokładniej z górskiego jeziora Inle w Birmie.
Jest to mała rybka, która osiąga zaledwie 2 cm długości. Charakteryzuje się wysokim pokrojem ciała, przez co stwarza wrażenie, że jest krępa. Na jej niebiesko szarych bokach widnieją szmaragdowe poprzeczne pręgi (średnio 12 sztuk po każdej ze stron), które odpowiednio oświetlone mienią się metalicznie. Głowa oraz pokrywy skrzelowe są koloru pomarańczowo czerwonego. U nasady płetwy ogonowej znajduje się czarna plama obrzeżona metalicznie. Samce są jaskrawiej wybarwione oraz ich płetwy odbytowa i brzuszne są czerwono pomarańczowe. Samica bardziej pulchna o bezbarwnych płetwach.
Usposobieniem przypominają danio z gatunku Galaxy. Są ruchliwe, ciekawskie i płochliwe. Gatunek ławicowy – w stadzie czuje się bezpieczniej, mniej stresuje, szybciej aklimatyzuje się do nowych warunków.
Rybka wytrzymała i łatwa w hodowli – nadaje się do małych zbiorników gatunkowych dobrze obsadzonych roślinnością, z licznymi kryjówkami, z podłożem wzbogaconym w kawałki dolomitu lub pokruszony koralowiec (pozwolą na utrzymanie optymalnych parametrów wody) i wolnymi przestrzeniami do swobodnego pływania. Lubią czystą, systematycznie podmienianą wodę – źle reagują na nadmiar związków azotowych w wodzie.
Rybki jajorodne. Rozmnażanie przyspiesza rozdzielenie samców i samic na okres tygodnia, obfite karmienie żywym pokarmem oraz dodanie mchu jawajskiego. Wskazane jest ich rozmnażanie w akwarium tarliskowym (rodzice chętnie zjadają ikrę i larwy), do którego wieczorem wpuszczamy parę dojrzałych płciowo osobników (dojrzały samiec jest jaskrawiej niż zwykle wybarwiony, samica ma zaokrąglony brzuszek). Ryby wycierają się od razu, codziennie składana jest ikra w ilości kilku ziaren (jaja jasne, milimetrowej średnicy). Po tygodniu odławiamy rodziców. Wylęg larw następuje po 3-4 dniach (początkowo larwy leżą na dnie), po kolejnych 7 dniach zaczynają swobodnie pływać w poszukiwaniu pożywienia.