Gatunek | Danio Kerra |
---|---|
Nazwa łacińska | Danio Kerri |
Rodzina | karpiowate |
Występowanie | Azja |
Długość | 4,5 cm |
Temperatura | 18 - 26°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 6.5 - 7.5 |
Zbiornik | 60 L |
Pokarm | żywy, mrożony, suchy |
Gatunek słodkowodny, który w warunkach naturalnych zamieszkuje górskie strumienie i potoki na Półwyspie Malajskim (Tajlandia, Malezja, Singapur) oraz okolicznych wyspach. Wody te znajdują się na obszarach leśnych, charakteryzują się umiarkowanym nurtem, bardzo czystą wodą, kamienisto-żwirowym podłożem oraz roślinnością porastającą ich brzegi.
Z uwagi na szeroki zakres siedlisk poszczególne populacje różnią się między sobą ubarwieniem ciała. Na ogół kolor bazowy jest niebiesko-szary lub żółto-oliwkowy, z jaśniejszym podbrzuszem. Wzdłuż boków ciała, w okolicach linii bocznej, od nasady ogona do pokryw skrzelowych biegną dwie, różowo-żółtawe pręgi. Samice są nieco większe, bardziej zaokrąglone w partiach brzusznych i mniej kolorowe w porównaniu do samców.
Danio Kerra jest spokojną, aktywną i ławicową rybą, która powinna być trzymana w grupie minimum 6 osobników. Wówczas rybki są mniej zestresowane, w grupie ustanawia się hierarchia, a samce pokazują swoje najlepsze kolory rywalizując między sobą o uwagę samic. Gatunek ten bez przeszkód może być trzymany w akwarium towarzyskim z rybami o podobnym rozmiarze i temperamencie, np.: z razborami, tetrami, rybami żyworodnymi, błędnikowcami, tęczankami, bocjami itp. Jest to wytrzymały gatunek, który można polecić początkującym akwarystom.
Ryby dobrze się czują w przestronnych akwariach (dłuższych niż wyższych) z ciemniejszym podłożem (najlepiej żwirowym o różnej granulacji), dużą ilością roślin posadzonych w tylnej części i po bokach, elementami dekoracyjnymi w postaci kamieni, głazów lub korzeni, wolnymi przestrzeniami do swobodnego pływania. Strumień wody powinien być umiarkowany, woda dobrze natleniona, oświetlenie stonowane i rozproszone (można w tym celu użyć roślin pływających), a akwarium szczelnie przykryte (danio są doskonałymi skoczkami).
Gatunek jajorodny. Jego hodowlę najlepiej jest przeprowadzać w osobnym zbiorniku z niewysokim poziomem wody, brakiem oświetlenia, małym filtrem gąbkowym, kępami roślin o drobnych liściach, podłożem żwirowym lub rusztem ikrowym (w celu zabezpieczenia ikry przed kanibalistycznymi zapędami rodziców). Woda powinna mieć odczyn lekko kwaśny, pH neutralne i temperaturę około 26°C. Parę ryb lub dwie (najgrubsze samice i najbardziej kolorowych samców) przenosimy wieczorem do akwarium hodowlanego. Tarło wywołuje poranne światło – dlatego akwarium hodowlane powinno być tak ustawione, aby miało bezpośredni dostęp do promieni słonecznych. Samiec i samica stykają się ciałami, delikatnie drżą i jednocześnie uwalniane są jajeczka i sperma. Ikra powoli opada na dno. Rodziców należy bezwzględnie odłowić po tarle, gdyż są w stanie zjeść wszystkie jajeczka. Wylęg następuje po 1-2 dniach, po kolejnych 2-4 dniach narybek swobodnie pływa w poszukiwaniu pożywienia.