Gurami Czekoladowy (łac. Sphaerichthys Osphromenoides)

gurami czekoladowy Sphaerichthys osphromenoides
GatunekGurami Czekoladowy
Nazywany teżCzekoladowiec Malajski
Nazwa łacińskaSphaerichthys Osphromenoides
Rodzinaguramiowate
WystępowanieOceania
Długość6 cm
Temperatura26 - 30°C
Twardość wodymiękka
pH4.5 - 6.5
Zbiornik70 L
Pokarmżywy, mrożony

Gurami Czekoladowy (Sphaerichthys Osphromenoides)

Nazywany też: Czekoladowiec Malajski

Występowanie

Gatunek słodkowodny, który w warunkach naturalnych zamieszkuje małe zbiorniki Malezji, Indonezji, Borneo czy Sumatry.

Wygląd zewnętrzny

Wyposażony jest w dodatkowy narząd, tzw. labirynt, który umożliwia mu oddychanie powietrzem atmosferycznym. Jego pokrój ciała jest wysoki i bocznie spłaszczony. Ubarwiony jest na czekoladowo z akcentami koloru oliwkowego lub czerwonego (barwa w dużej mierze zależy od kondycji ryb, ich diety, jakości wody). Boki przecinają pionowe, żółtawe pręgi – około 6 po każdej stronie(nad oczami, przez pokrywę skrzelową, następne równomiernie rozłożone od połowy ciała do nasady ogona, niektóre mogą być poprzerywane, nieregularne). Kilka jasnych plamek może się pojawić na grzbiecie. Płetwy grzbietowa i odbytowa są długie, rozciągają się praktycznie wzdłuż całego ciała. Samiec ma te płetwy obrzeżone na opalizujący jasny kolor.

Usposobienie

Ryba spokojna, dostojnie pływa po akwarium, nieśmiała w stosunku do innych jego mieszkańców. Powinna być hodowana w grupie kilku sztuk. Bardzo wrażliwa na parametry wody (azotyny, wahania składu chemicznego wody), pasożyty, grzyby, bakterie i choroby. Czasem są trzymane w celu testowania jakości wody – jako wskaźnik. Reagują znacznie wcześniej na skażenia niż inne organizmy (tracą barwy, są apatyczne, kulą płetwy). Jest to chyba najtrudniejszy gatunek z labiryntowatych w hodowli – dlatego polecany jest tylko doświadczonym akwarystom.

Akwarium

Akwarium, w którym będą trzymane powinno być stabilne chemicznie, obsadzone gęstą roślinnością, z kryjówkami, rozproszonym oświetleniem (rośliny pływające – nie za dużo), delikatną ale skuteczną filtracją. Powietrze nad zbiornikiem musi być koniecznie ogrzane, a woda systematycznie podmieniana (podmiany nieczęste i niewielkie, najlepiej przez filtr) – pamiętamy, aby miała takie same parametry.

Rozmnażanie

Ryby jajorodne, rozmnażanie trudne. Zazwyczaj to samica przejmuje inicjatywę, chociaż, gdy samiec jej nie zaakceptuje, to do tarła nie dojdzie. Samica składa jaja przed samcem (około 80 ziaren), zostają one przez niego zapłodnione, a połowa z nich (lub nawet mniejsza ilość) jest zbierana przez samicę do pyska, gdzie dojrzewają. Wylęg trwa 8-14 dni, w tym czasie samiec chroni terytorium. Po wylęgu narybku karmimy go od razu. Młode są bardzo delikatne, wrażliwe jeszcze bardziej niż dorosłe osobniki, wolno rosną.

arrow_upward