Gatunek | Hyphessobrycon Amapaensis |
---|---|
Nazwa łacińska | Hyphessobrycon Amapaensis |
Rodzina | kąsaczowate |
Występowanie | Ameryka Południowa |
Długość | 2,5 - 3,0 cm |
Temperatura | 23 - 27°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 5,5 - 7,0 |
Zbiornik | 60 L |
Pokarm | wszystkożerny |
Gatunek słodkowodny, endemiczny, który w warunkach naturalnych zamieszkuje niewielkie potoki i strumienie o podłożu piaszczysto-żwirowym na terenie stanu Amapa w północno-wschodniej części Brazylii.
Hyphessobrycon amapaensis charakteryzuje się oliwkowo-szarym ubarwieniem ciała z przezroczysto-żółtawo/przezroczysto-pomarańczowymi płetwami (słaba pigmentacja tylko na pierwszych promieniach płetwy grzbietowej i odbytowej, na zewnętrznych promieniach płetwy ogonowej). Znakiem rozpoznawczym tej ryby są trzy paski przylegające do siebie, biegnące wzdłuż boków jej ciała, wzdłuż linii bocznej: gruby czerwony, biało-złoty i wąski czarny, przy czym czarny najbardziej jest widoczny tylko w pierwszej części i stopniowo zwęża się czym bliżej nasady ogona. Pierwsze dwa przechodzą również przez oko ryby. Gatunek posiada płetwę tłuszczową, rozwidlony ogon, szeroką i długą płetwę odbytową, usta skierowane do góry oraz czarną tęczówkę oka. Gatunek często mylony jest z bystrzykiem trójpręgim – podstawową różnicą obu gatunków jest fakt, że u Hyphessobrycon amapaensis czerwony pasek jest szerszy niż czarny i dominuje w ubarwieniu, natomiast u bystrzyka trójpręgiego (Hyphessobrycon heterorhabdus) pasek czarny jest szerszy od czerwonego i to on przede wszystkim rzuca się w oczy. Samica jest nieco większa i pełniejsza w partiach brzusznych w porównaniu do samca.
Gatunek stadny, który preferuje duże grupy ryb – minimum 6-8 osobników. Spokojne i ciche ryby, które bez przeszkód mogą być trzymane w akwarium towarzyskim. Gatunek polecany dla początkujących akwarystów.
Ryby preferują akwaria dobrze obsadzone roślinami, z licznymi kryjówkami ale także wolną przestrzenią do swobodnego pływania. Światło powinno być rozproszone - ułatwią to rośliny pływające. Ciemne podłoże i elementy dekoracyjne pozwalają uwydatnić wspaniałe kolory tego gatunku. Woda powinna być dobrze natleniona, o umiarkowanym przepływie.
Gatunek jajorodny, który najchętniej rozmnaża się w miękkiej i kwaśnej wodzie, o temperaturze około 27ºC. Najlepiej jest rozmnażać rybki w osobnym, hodowlanym akwarium z kępami roślin o drobnych i miękkich liściach. Przed samym tarłem zaleca się rozdzielić samców i samice na 3 tygodnie i karmić obficie żywym pokarmem. Po tym okresie przenosimy wieczorem grupę ryb do akwarium hodowlanego. Jeżeli do tarła nie dojdzie w ciągu 3-4 dni, należy wybrać inna grupę ryb. Samica składa około 300 jajeczek wśród roślin. Rodzice nie opiekują się potomstwem i powinni być natychmiast usunięciu po złożeniu ikry – zjadają jajeczka i narybek. Ikra wrażliwa jest na światło. Narybek wykluwa się po 1-1,5 dniu.