Gatunek | Jordanelka Florydzka |
---|---|
Nazwa łacińska | Jordanella Floridae |
Rodzina | karpieńcowate |
Występowanie | Floryda, Jukatan |
Długość | 7 cm |
Temperatura | 20 - 22°C |
Twardość wody | miękka |
pH | 7.0 - 8.0 |
Zbiornik | 60 L |
Pokarm | żywy, mrożony, suchy |
W warunkach naturalnych zamieszkuje słodkowodne wody stojące (bajora i kałuże) Ameryki Północnej i Środkowej.
Ma krępe ciało. Samiec jest większy, ubarwiony na brunatno, boki niebiesko czerwone mieniące się na srebrzysto. Kolorowe płetwy i charakterystyczna ciemna plama na brzuchu. Samica jest skromniej ubarwiona, a ciemna plama na brzuchu jest bardziej widoczna.
Rybki te doskonale prezentują się na tle ciemniejszego żwirowatego podłoża. Lubią miejsca gęsto obsadzone roślinnością z wolnymi przestrzeniami do pływania. Gatunek ten przeważnie przebywa przy dnie, obgryza rośliny oraz zjada glony. Na jego rozwój korzystnie wpływa światło słoneczne. Ryba w zasadzie jest łagodna wobec innych, niepłochliwych gatunków. Wyjątek stanowić może okres tarła.
Ryba ta najlepiej nadaje się do akwarium gatunkowego. Im więcej będziemy w nim trzymać samców, tym większy powinien być zbiornik – samce walczą między sobą o wyznaczone rewiry.
Do rozmnażania możemy przystąpić zarówno w zbiorniku gatunkowym, jak i tarliskowym. Wówczas poziom wody nie powinien przekraczać 25 cm, temperatura, 25°C. Samica, po trwających kilka dni zalotach, składa codziennie kilkadziesiąt jaj do zagłębień w podłożu, między roślinami. Samiec opiekuje się ikrą, dlatego samicę powinniśmy odłowić. Wylęg następuje po 7-10 dniach i natychmiast należy przystąpić do karmienia młodych.