Gatunek | Kardynałek Chiński |
---|---|
Nazwa łacińska | Tanichthys Albonubes |
Rodzina | karpiowate |
Występowanie | Chiny, Hongkong, Wietnam |
Długość | 4 cm |
Temperatura | 18 - 25°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 6.5 - 7.5 |
Zbiornik | 60 L |
Pokarm | żywy, mrożony, suchy |
W warunkach naturalnych żyje w słodkowodnych strumieniach oraz jeziorach górskich.
Ubarwienie tego gatunku w znacznej mierze zależy od pochodzenia, ale najpopularniejsze są odmiany zielono-oliwkowe o jasnej prędze wzdłuż boków i białawym podbrzuszu oraz czerwonych płetwach. Dodatkowo rybka ta charakteryzuje się wydłużonym i niskim ciałem. Samce są smuklejsze i żywiej ubarwione w stosunku do samic, wyróżniają się także dłuższymi płetwami.
Jest to gatunek ławicowy, mało wymagający – ryby są towarzyskie i spokojne, wytrzymują znaczne spadki temperatury (można je zimować). Pływają przeważnie w środkowych i górnych warstwach wody, są bardzo ruchliwe (potrzebują sporo miejsca do pływania).
Wrażliwe na nadmiar chloru w wodzie. W akwarium należy przewidzieć miejsca gęsto obsadzone roślinnością o drobnych liściach, wśród których będzie odbywało się tarło.
Przed próbą rozmnożenia kardynałków w zbiorniku powinniśmy przejściowo obniżyć temperaturę wody do 16-18°C. Tarło trwa nawet kilka dni, a młode wylęgają się po około 2 dniach. Rodzice w zasadzie nie zjadają ikry, chyba, że są głodne.