Gatunek | Kirysek Panda |
---|---|
Nazwa łacińska | Corydoras Panda |
Rodzina | kiryskowate |
Występowanie | Ameryka Południowa |
Długość | 4 - 5 cm |
Temperatura | 21 - 24°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 6.5 - 7.5 |
Zbiornik | 60 L |
Pokarm | żywy, mrożony, suchy |
Kirysek panda w warunkach naturalnych zamieszkuje jasne i ciemne wody płynące - strumienie, rzeki, dopływy. Są to przeważnie górskie potoki o chłodniejszych wodach w górnej części Amazonii - na obszarze Peru.
Rybka charakteryzuje się szaro różowym kolorem ciała z ciemnymi plamami: przechodzącymi przez oko, płetwę grzbietową oraz znajdujące się u nasady ogona. Pozostałe płetwy w kolorze ciała. Jak wszystkie kiryski posiada 3 pary wąsów, a jego ciało chronione jest przez dwa rzędy płytek kostnych wzdłuż jego boków. Pierwsze promienie płetw piersiowych przekształcone są w jadowite kolce. Również, jak wszystkie ryby z tej rodziny, kirysek panda przystosowany jest do oddychania powietrzem atmosferycznym (przez jelito). Samicę rozpoznamy dopiero po osiągnięciu przez nią dojrzałości płciowej - jest nieco większa i bardziej zaokrąglona w partiach brzusznych.
Bardzo spokojna, aktywna i ciekawska ryba, która dobrze czuje się w większym stadzie (minimum 5 osobników). Unikamy przetrzymywania jej z większymi i agresywnymi rybami. Za współtowarzyszy możemy jej dobrać pielęgniczki karłowate, inne spokojne kiryski (np. pigmejki), neonki, małe i spokojne razbory (np. razbory perłowe), tetry, kardynałki, danio. Kiryski z tego gatunku pobierają pożywienie z dna, zdarza się, że zjadają ikrę i narybek własnego gatunku, jak i lokatorów. Gatunek ten jest odporny i łatwy w hodowli - polecany dla początkujących akwarystów.
Kiryski panda mogą być trzymane zarówno w akwariach biotopowych (czarnych wód) oraz w towarzyskich. W pierwszym przypadku podłoże powinno być piaszczyste, oświetlenie rozproszone (np. kilka dryfujących kawałków drzewa), filtracja skuteczna o dość dużym przepływie wody (do filtra można dodać torf w celu zabarwienia wody), elementy dekoracyjne stanowią korzenie lub patyki (ale tak ustawione, żeby nie zajmowały całej powierzchni dna zbiornika), można również dodać kilka suszonych liści dębu lub buku (wymieniamy je systematycznie co kilka tygodni). W drugim przypadku musimy zadbać o miękkie podłoże (piasek, drobny żwirek), oświetlenie rozproszone (np. pływające rośliny - nie mogą zajmować całej powierzchni zwierciadła wody), kilka kryjówek (jaskinia, skorupa doniczki - pamiętamy o nieposzarpanych krawędziach mogących przyczynić się do uszkodzenia delikatnych wąsików rybki), kilka roślin (wskazany rogatek sztywny - zwłaszcza, gdy będziemy hodować narybek), skuteczna filtracja. Kiryski panda są dosyć wrażliwe na jakość wody oraz zanieczyszczone podłoże (brudne podłoże najczęściej przyczynia się do infekcji wąsików tych ryb). Dlatego wymagane są systematyczne podmiany części wody połączone z oczyszczaniem dna. Unikamy stosowania filtracji pod podłożem.
Ryba jajorodna. Rozmnażać możemy ją zarówno w akwarium ogólnym, jak i osobnym - hodowlanym. W przypadku pierwszym musimy zadbać o wystarczającą ilość miejsc, w których zostanie zdeponowana ikra, a później będzie ukrywał się narybek. W przypadku drugim akwarium powinno posiadać warstwę piasku, liczne kępy mchu jawajskiego, mogą być również płaskie kamienie. Woda powinna być o temperaturze około 23°C, pH=6,5, filtr natomiast powinien mieć zabezpieczony wylot np. gąbką. Grupę ryb (z liczebną przewagą samców) przenosimy do tak przygotowanego zbiornika i obficie karmimy żywymi produktami. Gdy zauważymy, że samice wyraźnie poszerzyły się w partiach brzusznych podmieniamy w porannych godzinach około 50% wody na chłodniejszą (20-21°C), zwiększamy jej napowietrzanie i przepływ. Proces ten powtarzamy każdego dnia do momentu wywołania tarła. Tarło odbywa się w pozycji T w toni wodnej i jest poprzedzone intensywnymi zalotami. Samiec chwyta wąsiki samicy między swoje płetwy piersiowe. Wypuszcza mlecz, który przechodzi ku jej płetwom brzusznym (płetwy te przytrzymują w tym momencie ziarno ikry) - następuje zapłodnienie. Samica odpływa w celu zdeponowania jaja w odpowiednim miejscu (zazwyczaj w kępie roślin, na kamieniu lub na szybie). Cykl się powtarza, przy czym samce rywalizują o dopuszczenie przez samicę (pamiętać należy, że samców jest więcej niż samic). Po tarle (które może trwać kilka godzin) odławiamy rodziców. Ikra jest wrażliwa na infekcje grzybicze. W celu jej ochrony można dodać do wody kilka kropel błękitu metylowego, jednak codziennie należy sprawdzać i usuwać zepsute jaja. Wylęg następuje po 3-5 dniach (zależy od temperatury wody), a po kolejnych 3-4 dniach narybek swobodnie pływa w poszukiwaniu pożywienia. Ikra i narybek są również wrażliwe na wahania temperatury wody. Temperatura powyżej 25°C jest dla nich zabójcza.