Gatunek | Otosek Zebra |
---|---|
Nazwa łacińska | Otocinclus Cocama |
Rodzina | zbrojnikowate |
Występowanie | Ameryka Południowa |
Długość | 5 cm |
Temperatura | 21 - 25°C |
Twardość wody | miękka - średnio twarda |
pH | 6.0 - 7.5 |
Zbiornik | 70 L |
Pokarm | żywy, mrożony, roślinny |
Ryba słodkowodna zamieszkująca w warunkach naturalnych gęsto zarośnięte strumienie i potoki Peru.
Niewielki gatunek ceniony przede wszystkim ze względu na żywienie się glonami. Charakteryzuje się beżowo szarym ubarwieniem i poprzecznie wydłużonymi, ciemnymi pasami przechodzącymi przez całe ciało (zazwyczaj są to 4 grube pasy, które czasami są porozdzielane i układają się na wzór zeberki). Jeden z pasów zachodzi na płetwę grzbietową, a głowa praktycznie w całości jest ciemna. Podbrzusze jest koloru jasnego – beżowo żółtawego. Zewnętrzne promienie płetwy ogonowej są wydłużone, a na płetwie widnieje ciemny pasek układający się w litreę „w” (od końca płetwy oddziela go bezbarwny margines). Pozostałe płetwy przezroczyste. Otwór gębowy stanowi przyssawka. Samice są grubsze, jednak możliwość rozróżnienia płci istnieje w momencie osiągnięcia dojrzałości rozrodczej i w pełni zdrowia ryb.
Rybki stadne – dobrze czują się w liczniejszych grupach. Są spokojne, bardziej aktywne wieczorem, zasadniczo nieśmiałe w stosunku do innych lokatorów akwarium, przystosowane do oddychania powietrzem atmosferycznym.
Lubią zbiorniki gęsto zarośnięte, z licznymi kryjówkami i płaskimi powierzchniami, na których będą rozwijały się glony, z miękkim podłożem i niezbyt intensywnym oświetleniem (światło powinno być rozproszone) i czystą wodą.
Gatunek jajorodny, jednak nie odnotowano jeszcze sposobu ich rozmnażania w niewoli. Jest on przede wszystkim importowany. Powinien być poddawany powolnej aklimatyzacji, gdyż ciężko jest mu się przyzwyczaić do niewoli. Sprowadzone osobniki potrafią w ciągu 6 tygodni zdechnąć „bez przyczyny”. Podczas przystosowania do nowej rzeczywistości konieczne jest zapewnienie bezstresowych warunków. Odpowiednia dieta również odgrywa ważną rolę – pokarm roślinny, dobrej jakości, zróżnicowany, można także od czasu do czasu podawać żywy lub mrożony. Podawane warzywa zawsze blanszujemy.